Skal I separares eller skilles?

Når man er i begyndelsen af et forhold, kan man ikke forestille sig at forholdet nogensinde skal slutte. Men det sker desværre. At gå fra hinanden er aldrig sjovt og det kan være mere eller mindre kompliceret. Er man gift og har levet de sidste 25 år sammen, så er der flere ting der skal tages hensyn til, end hvis man går fra hinanden efter 2 år.

Separation og skilsmisse

Man kan sige, at separation er en prøveperiode for en skilsmisse, hvorimod en skilsmisse er et ophør af ægteskabet. Du kan fortryde en separation og stadig være gift, men du kan ikke fortryde en skilsmisse. Er I først blevet skilt, er I nødt til at gifte jer på ny, hvis I har fortrudt. Under en separation er I sådan set stadig gift, formelt set. Derfor kan du ikke gifte dig igen, imens du er separeret.

For at blive skilt skal begge parter være enige om det. Medmindre der er en særlig årsag til ønsket om skilsmisse, for eksempel utroskab eller vold. Hvis der ikke er nogen særlig årsag eller enighed skal I gennemgå 6 måneders separation, før I kan søge om skilsmisse. Hvis I ikke søger om skilsmisse efter de 6 måneders separation, vil I fortsætte med at være separeret på ubestemt tid. Jeres separation ender først når I enten søger om skilsmisse eller finder sammen igen.

Hvis I er enige om skilsmissen kan I blive skilt ved statsforvaltningen, hvis I ikke er enige om skilsmissen bliver I henvist til retten.

Bodeling ved skilsmisse

Når I skal skilles udløser det en række spørgsmål, som I skal tage stilling til. For eksempel ægtefællebidrag eller bodeling ved skilsmisse, bare for at nævne nogle få.

Ved en bodeling skal jeres delingsformue opgøres, hvis I ikke har særeje på jeres formue. Både hele eller dele af jeres formue kan blive gjort til særeje. Den del af formuen som ikke er gjort til særeje er en del af jeres delingsformue, som I skal dele imellem jer. Ved slutningen af en bodeling bliver der lavet en bodelingsoverenskomst, som begge parter skal underskrive, herefter er formueforholdene endeligt delt. Hvis der også er gæld inde i billedet bliver situationen lidt mere indviklet. Derudover kan der være andre problemstillinger ved bodelinger, som er temmelig komplekse, så som: værdiansættelse, pensionsopsparing og kompensation.

Generelt vil det være en fordel for begge parter at kontakte en advokat. Så er I sikre på, at det hele foregår efter reglerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *