Sådan får du et godt indeklima

Hvor lang tid bruger du om dagen indenfor? Det kan måske komme som en overraskelse, men i gennemsnit opholder gennemsnitsdanskeren sig indenfor i 22 timer om dagen. Frisk luft og ilt er den usynlige nødvendighed for dit helbred. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at have et godt indeklima. Størstedelen af os befinder os, det meste af tiden, i vores eget hjem eller på arbejdspladsen.

Start med din egen bolig

Det bedste du kan gøre, er at lufte ud regelmæssigt. Selvom det ikke lyder spor attraktivt i vinterperioden, er det utrolig vigtig for dit hjemmeklima. 10-15 minutter et par gange om dagen kan gøre en markant forskel, både for dit indeklima og for dit helbred. Sørg desuden gerne for gennemtræk, så der kommer frisk luft ind.

Det næste råd bliver svært at følge med førnævnte information om udluftning. En anden faktor der spiller ind i et godt indeklima, er at holde en jævn temperatur i dit hjem. Dog er udluftning en klar anbefaling, og opstår der problemer med en jævn temperatur – så gør udluftningstiden kortere og gør det gerne hyppigere.

En god idé er gøre rent så ofte som muligt, dog uden større mængde af rengøringsmidler. Det kan være svært at nå hele hjemmet hver dag – så del gerne op i områder eller afsæt tiden til det. Støv og lignende er med til at gøre luften tung og usund at indånde. En forringet luftkvalitet kan medvirke til hovedpine, koncentrationssvigt eller træthed.

Listen af gode råd til et godt indeklima er uendelig lang. Dog er specielt ét område uhyre vigtigt. Sørg for at holde fugt ude af din bolig! Derfor bør du overveje at tørre dit tøj udenfor eller i en tørretumbler. Tør fugt af dine vinduer og luft gerne ud samtidig. Det samme gælder for badeværelset – jo mere effektivt du kan få dug ud derfra, jo bedre er det for dit indeklima. Specielt fugt i din bolig er en afgørende faktor for et godt indeklima. En større mængde fugt, kan nemlig føre til skimmelsvamp, som er yderst sundhedsskadelig. Skulle uheldet dog ske, er det vigtigt du sætter dig ind i, hvordan du bekæmper skimmelsvamp.

Arbejdspladsen

For de fleste er en normal arbejdsuge på 37-40 timer og den foregår i størstedelen af tiden indenfor. Ligesom med dit hjem er det et godt sted at fokusere på indeklimaet. En nem måde at starte et godt indeklima på din arbejdsplads, er med planter. Én enkel skrivebordsplante kan være med til at hjælpe på luftkvaliteten. Samtidig gælder de samme råd som tidligere beskrevet – det kan dog være en større udfordring her. De fleste har ikke en dobbelt stilling, der indebærer rengøring som ekstra arbejdsopgaver. Derfor er det en god ide at benytte ekstern hjælp til rengøring og udluftning efter endt arbejdsdag. I løbet af dagen er det gavnligt at få luftet ud regelmæssigt, specielt områder med meget teknologi og mange skærme.

Et lavt støvniveau er essentielt for et godt indeklima – men det er et lavt støjniveau også! For meget støj på arbejdspladsen kan være medvirkende til hurtig irritation, koncentrationssvigt eller i værste tilfælde – høreskader. Tag derfor en snak med din arbejdsplads om, hvad i kan gøre for et bedre indeklima på netop din arbejdsplads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *