Overvejer du at bygge hus? – Så læs med her

Der er mange fordele ved selv at bygge sit hus. For det første så bestemmer du selv, hvordan dit nye hus skal indrettes, så det kommer til at dække præcis dine behov. Har du brug for 3 eller 4 værelser? Kan du ikke leve uden et walk-in-closet? Skal du have et hjemmekontor? Indenfor dit budgets grænser kan du få dit nye hus fuldstændig som du gerne vil have det. Der er dog nogle ting som du skal være opmærksom på, hvis du vil bygge dit eget hus.

Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Det første du skal gøre, er at få et overblik over det økonomiske. Her er det nødvendigt at udarbejde et budget over, hvad huset, mere eller mindre må koste. Når du besøger byggefirmaers hjemmeside, ser du tit priser som 10.000 kr. pr. kvadratmeter og hvis man ganger det med antallet af ønskede kvadratmeter så lyder det jo som en ganske fin pris. Dog er det at bygge et nyt hus det samme som at købe en bil, der kommer oftest noget ekstra udstyr oveni.

Udover hvad det koster at få bygget huset, så er der mange andre udgifter som oftest kan blive overset eller glemt. Købet af grunden er selvfølgelig en åbenlys udgift, men det er også en af de større. Derudover kommer der udgifter til diverse tilslutninger, entreprisekontrakt, diverse attester, forsikringer, haveanlæg og flytteomkostninger. Når du lægger dit budget, så husk at regne disse udgifter med.

Vil du have et typehus eller arkitekttegnet hus?

Typehuse er meget anderledes i dag end for 10-20 år siden. Dengang valgte man ét hus fra byggefirmaet og så var det huset der blev bygget. Der var ikke så meget man selv havde bestemmelse over, det vil sige at der var en del andre huse som lignede dit. I dag arbejder typehuse firmaer stadig med et basiskoncept som dog har mere medbestemmelse end tidligere. Man kan sammenligne konceptet med en pakkeløsning – hvor der er en del penge at spare, hvilket kommer på bekostning af flexibilitet.

Hvis du i stedet foretrækker et arkitekttegnet hus, så bliver det en lidt mere bekostelig affære. Dog får du til gengæld et hus som er tegnet helt ned til mindste detalje efter dit ønske. Du får altså et hus som er præcist som du gerne vil have det. Du vil også have flere valgmuligheder mellem materialer. Skal du have tegnet et hus med en arkitekt, så bør du i starten af processen få styr på dine prioriteter. Ellers risikere dit budget at løber afsted med dig.

Hvad er vigtigt for dig?  

Når du nu står med 2 så forskellige muligheder så er det vigtigt at du overvejer hvilket prioriteter du har. Er der nogle ting du er villig til at give køb på, for at få en bedre pris eller vil du hellere betale en lidt højere pris og så få dit hus præcist som du gerne vil have det. Du kan læse mere om arkitekttegnede huse her: https://www.boligcon.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *