Efterskoleophold koster, men det er det hele værd

Unge der glæder sig til et år på efterskole, hvor eksamen ikke er det primære fokus. Alle tager afsted med henblik på udvikling, kreativt, bogligt og bestemt personligt.

Eleverne er spændte. De har svært ved at vente til august. Sommerfuglene vælter rundt i maven og forventningerne er store. Jo tættere på de kommer skolestart, desto flere sommerfugle melder deres ankomst.

Til trods for at de alle er utrolig nervøse, så overgår glæden den spæde nervøsitet, med håb om at efterskolelivet vil give dem nogle af livets bedste minder.

Mads Rangvad, Søren Tollerup og hans søster Marie Tollerup går alle i 9. klasse, og de er blandt hundredevis af elever, der har valgt at tage 10. klasse på en efterskole.

Til august begynder Mads på Lægårdens Idrætsefterskole, mens Marie og Søren begge har planer om at tage på Husby Efterskole.

– Vi skal have et helt uforglemmeligt år. Jeg tager afsted for at blive mere selvstændig, og jeg faldt 100% for Husby, da vi besøgte den, siger Søren, der ligesom sin søster altid har ønsket at gå på en kreativ efterskole, med kreative fag i fokus. Det gør Husby bedre ind nogen anden.

Begge føler presset om at vælge den bedste og korrekte uddannelse, og presset øges blot, da ens valg nu om dage skal tagfes utrolig tidligt. Efterskolelivet er for mange en mulighed for at få et år mere på opleveren og finde en selv.

Et år mere i baggagen

Marie forstår udemærket, at mange folkeskoleelever vælger at tage på efterskole i 10. klasse, og hun indrømmer, at hun stort set kun har valgt det på grund af det sociale element.

Mads’ valg af efterskole kom i stand, da han gik i 8. klasse. Det var dog allerede flere år inden på tale derhjemme. Da Mads besøgte
Lægårdens efterskole samt et par andre efterskoler, vidste han, at efterskolelivet trak i ham.

– Jeg ville have en oplevelse uden for folkeskolens rammer,og det er godt at komme hjemmefra. Jeg har mange venner, der har fortalt at de lærte sig selv bedre at kende, fortæller Mads.

Efteskolelivet klemmer om pengepungen

Alle tre elever er mere end bevidste om, at de er privilegerede. Det er ikke alle der har mulighed for at tilbringe et år på efterskole. Det er en omkostning, som kræver mange tusinde kroner.

For Søren og Marie blev efterskole kun en mulighed, da de opdagede Husby Efterskole. Som et af landets billigste og med mulighed for at søge tilskud, kunne deres forældre lige overkomme det. Forældrene havde ellers overvejet, om kun én af dem kunne komme afsted – og det skulle så være op til dem at vælge. Det behøver de dog heldigvis ikke mere.

– Vi blev vildt glade og kunne ikke stoppe med at smile, husker Søren.

I stilhed fortæller han dog, at han nok godt er klar over, til trods for tilskudet, at deres mor bliver nød til at spare andre steder, for at betale for deres efterskoleophold. Med et ledt smil ytrer han ordene.

– Det er dejligt at blive prioriteret og vi glemmer nok aldrig den dag, hvor vores mor satte os ned, og fortalte at vi begge kunne komme afsted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *