Bekæmp skimmelsvamp med det samme

Har du fået mistanke om skimmelsvamp i dit hus? Måske har I været ved at renovere eller er begyndt at mærke evige symptomer på astma eller hovedpine. Det kan måske være skimmelsvamp – og det skal der gøres noget ved hurtigst muligt.

Et godt indeklima er essentielt for os mennesker, og det kan selv en lille smule skimmelsvamp forpurre godt og grundigt. Bekæmpelse af skimmelsvamp skal derfor tages seriøst og du gør klogt i at alliere dig med erfarne folk.

Derfor kræves professionel hjælp

Skimmelsvamp er meget sundhedsskadende, og det er derfor vigtigt at vide præcis, hvordan man skal arbejde med det. Fjernelse af skimmelsvamp kræver stor ekspertise for at undgå yderligere spredning. Der findes mange fremgangsmåder, og det kommer helt an på huset og på svampen i det aktuelle tilfælde.

De to mest almindelige metoder til at fjerne skimmel er kemisk afrensning og tørdamp afrensning. Sidstnævnte har den fordel, at der udelukkende bruges rent vand – altså ingen kemikalier eller miljøpåvirkende midler. Under højt tryk og kan vandets temperatur bringes langt over kogepunktet og dermed stadig være effektiv. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle materialer har godt af tørdamp afrensning – derfor skal du søge professionel rådgivning.

Sådan: Fjern skimmelsvamp fra start til slut

Om der skal fjernes skimmelsvamp fra både huse, lejligheder, lagerbygninger eller andre steder, er processen typisk den samme.

1 Forundersøgelse: Det hele starter med en forundersøgelse, hvor man får styr på årsagen. Det er et vigtigt trin for at sikre sig mod spredning og fremtidige angreb.

2 Afdækning: Herefter skal det inficerede område isoleres. Afdækningen sker med støvvægge, sluser, støvdøre og luftrensere, som skaber undertryk. Igen er der tale om et trin, der skal sikre os mod spredning.

3 Nedrivning: Denne del af processen kan virke voldsom. Men mange inficerede materialer er ikke værd at gemme på. Derfor skal den nødvendige nedrivning klares før, man går videre.

4 Afrensning: Her sker den egentlige bekæmpelse af skimmel. Afrensningen foregår, som nævnt, typisk med de førnævnte metoder: kemisk afrensning og tørdamp afrensning.

5 Kvalitetskontrol: Når afrensningen er gennemført, skal man sikre at have fået det hele med. Det gøres som regel gennem forskellige mindre tests af det afrensede område. Kvalitetskontrollen skal til for at sikre, at eventuel tilbageværende skimmel ikke lukkes inde og kan fortsætte spredningen.

6 Slutrengøring: Som det allersidste kræver processen en grundig rengøring. Her skal alle spor efter både skimmel og afrensning være væk, før afdækningen må fjernes.

 

De afsluttende råd herfra må klart være: kontakt professionelle folk, hvis du har den mindste mistanke om skimmelsvamp og fjern skimmel hurtigst muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *